1. Hogyan működik a Fike FM-200® rendszer?

A Fike FM-200® kémiai és fizikai mechanizmusok kombinációjával szünteti meg a tüzet. A jellemzően 7% (V/V) tervezési koncentráció biztosítja a szükséges mennyiségű gázt a lángok eloltásához.

2. Ki használ Fike FM-200® rendszert?

A Fike FM-200® rendszerek megbízható választás a víz nélküli tűzvédelem területén. Ügyfeleink cégek, önkormányzatok, egyetemek, kórházak, és múzeumok világszerte, akik így értékes előnnyel rendelkeznek a tűz elleni védekezésben. Több mint 100,000 telepített rendszer több mint 70 országban. Alkalmazási területei a számítógépes és elektronikus berendezésektől a katonai járművekig terjed. A Fortune 500 –as listáján szereplő legnagyobb vállalatoktól az apró művész múzeumokig: mindannyian bíznak a Fike FM-200® rendszerekben a gyors, hatásos és biztonságos tűzvédelemért.

3. Hogyan vannak a Fike FM-200® rendszerek tervezve?

A Fike FM-200® folyékony állapotban, nyomás alatti palackokban van tárolva. Amikor leürül, a folyadék a csőrendszeren keresztül a védett térbe áramlik, ahol az elpárolog. Az egyes fúvókákon keresztül kijuttatott gáz mennyisége gondosan megtervezett, hogy minden egyes védett térbe a megfelelő mennyiségű FM–200® jusson.

4. Vonatkozik a HCFC gázokra érvényes tiltás a Fike FM-200® -ra?

Egyszóval, nem. A Fike FM-200® a HFC gázok (hidrofluorokarbon) osztályába tartozik, aminek a bevezetése mozdította elő az ózonbontó klorofluorokarbonok (CFC gázok), hidroklorofluorokarbonok (HCFC gázok), és bróm tartalmú fluorokarbonok (Halonok) kivonását.

5. Hogyan fog hatni a Kiotói Egyezmény a Fike FM-200® rendszerekre a jövőben?

A Kiotói Egyezmény kizárólag a kibocsátás csökkentést érinti. A Kiotói Egyezmény a világ fejlett nemzeteinek azon törekvése, hogy a globális felmelegedést okozó anyagokkal szemben alapelveket fogalmazzanak meg és csökkentsék azok kibocsátását. Ez nem tesz ajánlást a használatban lévő HFC gázok tilalmára, sem tűzvédelmi sem más felhasználási mód vonatkozásában.

6. Hogyan lehetek biztos benne, hogy a Fike FM-200® a jövőben is elérhető lesz?

Jelenleg semmilyen törekvés nincs a Fike FM-200® betiltására. Ne feledje, az FM-200® -at azért hozták létre, hogy eleget tegyen annak az igénynek, hogy az ózonbontó Halon 1301 rendszereket tiszta oltógázokra cseréljék. Az FM-200® szigorú amerikai és nemzetközi szabványok által tesztelt. Ez egyben az egyetlen HFC termék Németországban, amelynek tűzvédelmi területen történő felhasználása engedélyezett, abban az országban mely a szigorú környezetvédelmi előírásairól ismert.

7. Vannak olyan országok ahol a Fike FM-200® -at nem lehet használni?

Sehol sincs semmilyen általános vagy konkrét tiltás a Fike FM-200® ellen. Van azonban néhány kivétel, ahol egyes országok által létrehozott akadályok korlátozzák a Fike FM-200 ® tűzvédelmi rendszerek eladásának lehetőségét.

Dániában 1977-től általános tilalom van érvényben a vegyi oltószerekre, az FM-200® -at egy évtizeddel később találták fel. Izland, ami szoros kapcsolatokat ápol Dániával, hasonló előírásokat fogadott el. A svájci kormány kijelentette, hogy a HFC-k, mint az FM-200®, olyan esetekben alkalmazhatók, ahol a személyek biztonságát a légi járműveken, speciális hadi járműveken, és a nukleáris telepítéseknél egyéb módon nem lehet megfelelően biztosítani.

8.Hogyan lehetek biztos benne, hogy a Fike FM-200® biztonságos az emberekre nézve?

Alapos vizsgálatokat végeztek, hogy értékeljék az FM-200® biztonságosságát, ennek eredménye a legátfogóbb toxikológiai adatbázisa az összes tiszta oltóanyag közül. Tény, hogy FM-200® annyira biztonságos, hogy gyógyszerészeti inhalátorokban hajtóanyagként használják az asztma gyógyszerek adagolására. Az FM-200® egy egységes, tiszta vegyület; nincs benne aktív hatóanyag.

9. A termikus bomlás okoz-e problémát FIKE FM-200® oltás során?

Az FM-200® alkalmazások túlnyomó többsége (>95%) rendelkezik A osztályú (Class A) kockázatok elleni védelemmel. Alapos tesztek igazolják, hogy A kockázati osztályú tűz oltása során jóval alatta marad a HF veszélyes mérgező anyag szintje (DTL) a kockázati határértéknek. Ráadásul ezek a határértékek nem jelentenek veszélyt elektronikus vagy más kényes eszközök számára. Gyorsan terjedő B osztályú (Class B) tűz esetére a HF szintek túlléphetnek az emberek számára is veszélyt jelentő DTL szinten a tűz méretétől és a védendő terület nagyságától függően, és a HF szintek berendezésekre is káros hatással lehetnek. A legtöbb esetben a vitatott pont, hogy a hőmérséklete és mérgező szintje az égő anyagoknak, mint a szénmonoxid, széndioxid és egyéb gázok, okoznak-e légköri mérgezést vagy korróziót még mielőtt kibocsájtjuk az FM-200® gázt. Azt ne felejtsük, nincs egyforma égésű tűz. A tüzek nem egy egyszerű fellobbanások, hanem egy átalakuló veszélyforrás.

10. A FIKE FM-200® sokkal drágább, mint más termékek?

Amikor a FIKE FM-200® beruházási költségein gondolkodunk nem elhanyagolható a megfelelő védettség érzete és az ebből származó előnyök. A FIKE FM-200® rendszer 7-szer kisebb helyet igényel, mint más tűzoltó rendszerek. Nem egyszerű dolog beárazni a biztonságot és a lelki nyugalmat. A FIKE FM-200® rendszerek kínálják a leggyorsabb tűzoltó mechanizmust.

11. Miért kellene mást is telepítenem, mint sprinkler rendszert?

A vízzel oltó sprinkler rendszerek hatásos tűz elleni védelmet nyújtanak épületek, építmények részére. A sprinkler rendszereket arra tervezték, hogy szabályozzák a tüzek terjedését és lokalizálják mindaddig, míg a képzett tűzoltók kiérnek, nehogy az egész épületre átterjedjen a tűz. Sajnos, a víz tönkre teszi az elektromos berendezéseket, számítógépeket, műalkotásokat és mindent olyan dolgot, amit meg szeretnénk óvni. Ezzel szemben a FIKE FM-200® tökéletes védelmet biztosít a fontos és egyedi berendezések, tárgyak számára. Arra tervezték, hogy felismerje és eloltsa a tüzeket a legkorábbi stádiumukban, a lehető leggyorsabban és károsítás-mentesen.

12. A vízköd olyan jó, mint az FIKE FM-200® rendszer?

Nem. A vízköd nem gáz, és nem jut el olyan területekre, helyekre, ahova a FIKE FM-200® gáz be tud szivárogni. Alapos tesztek igazolják, hogy a vízköd inkább nagyobb tüzek esetén hatásos, kisebb tüzeknél nem nyújt megfelelő oltási teljesítményt. Azonban a vízköd nem alkalmas elzárt helyen levő tűzfészkek megszüntetésére, melyek oltására alapvetően a FIKE FM-200® rendszer kiválóan megfelel. Semmi esetre sem szabad elfelejteni, hogy a vízköd elektromos vezetőképességgel rendelkezik, és különösen veszélyes lehet elektronikus berendezésekre, nagy értékű vagy pótolhatatlan tárgyakra.

13. Hogyan lehetek biztos benne, hogy a Fike FM-200® rendszer a megfelelő választás az igényeim szerinti felhasználásra?

Ha Ön közönséges éghető anyagok, elektromos, vagy gyúlékony folyadékok tüzeinél használja, akkor a Fike FM-200® rendszer a legmegfelelőbb Önnek. Minél értékesebbek az eszközök, amiket meg szeretne védeni (beleértve az embereket is), annál jobb választás, ha Fike FM-200® víz nélküli tűzvédelmi rendszert használ. Előfordulhat néhány eset ahol nem a Fike FM-200® rendszer a megfelelő választás a tűz oltására. A következő sorokban ezekről olvashat:

Olyan kémiai anyagoknál, amelyek önmagukban hordozzák az égéshez szükséges oxigént, így levegő nélkül is gyors oxidációra képesek, vagy égés közben oxigént termelnek. Ilyenek például a lőpor, cellulóz-nitrát, vagy instabil vegyületek és spontán égésre képes anyagok, mint a hidrazin (rakéták üzemanyaga) és más peroxidok. Fémek finom porait feldolgozó létesítményeknél és tereknél. Reaktív fémek (lítium, nátrium, kálium, magnézium, titánium, cirkónium, fém hidridek) és radiokatív anyagok (uránium, plutónium) által táplált tüzeknél különböző oltási stratégiák szükségesek. Egyéb felhasználási területeken ahol a kérdéses vegyi anyagok a lehetséges tűzveszély részét képzik.

14. Használhatom a Fike FM-200® -at C osztályú tüzekhez?

A Fike FM-200® gáz elektromosan nem vezető és alkalmas a C osztályú veszélyek elleni védelemre (veszélyek magukban foglalják a feszültség alatt lévő elektromos berendezéseket). A tesztek bizonyították, hogy az FM-200® képes a tipikusan C osztályú tüzek elfojtására, például elektromos áram alatt lévő kábelkötegek tüzeinél.

15. Hol tudok árajánlatot kérni Fike FM-200® rendszerre?

A Fike a világ vezető tűzvédelmi berendezéseket gyártó cégeinek együttműködéséből jött létre, hogy biztosítsa a Fike FM-200® víz nélküli tűzvédelmi rendszerek csúcsminőségét. Kérjük, lépjen kapcsolatba velünk, hogy több információt szerezhessen arról, hogyan képes a Fike FM-200 ® rendszer lehető a legjobban megvédeni létesítményeit, értékes eszközeit.

16. Előírás, hogy az FM-200® -zal védett helyiség bejárati ajtaján figyelmeztető jelzésnek kell lennie?

A Fike FM-200® rendszerek az Egyesült Államokban általában az NFPA 2001 szabvány szerint van telepítve. Az NFPA 2001 4.3.5.5 része (2204 kiadás) tartalmazza: 4.3.5.5 Figyelmeztető jeleket és kezelési utasításokat kell elhelyezni a bejáratoknál és a védett térben. Ez előírás és nem opció.

Magyarországon a 28/2011. (IX.6.) BM rendelettel kiadott Országos Tűzvédelmi Szabályzat 144. § (1) bekezdés szerint:

A beépített tűzoltó berendezéssel védett helyiségben vagy közelében – sprinklerberendezés kivételével – fel kell tüntetni

a) amennyiben kialakításra került a kézi indítási, tiltási lehetőségeket,
b) a víztől eltérő oltóanyag nevét és élettani hatását,
c) ha van késleltetés, a késleltetési időt,
d) szükség esetén a helyiség elhagyásának kötelezettségét és módját,
e) az oltás közbeni és utáni teendőket az oltóberendezéssel összefüggésben.
f) A fő-elzáró szerelvények üzemszerű állapotát (nyitott vagy zárt).
Az MSZ EN 15004 harmonizált nemzeti szabvány 5.3 pontjának e és f bekezdése szerint:
e) állandó, látható és hallható vészjelzések a bejáratoknál, és a jelzett kijáratoknál az oltási területen, és állandó, látható vészjelzések az oltási területen kívül, amelyek addig maradnak aktívak, amíg az oltási terület újra biztonságos nem lesz;
f) alkalmas figyelmeztető és útmutató jelek;

17. A FIKE FM-200® rajt van az U.S. EPA SNAP listán? Nem találtam a Szövetségi nyilvántartó rendszerben.

Az U.S. EPA 40 CFR szabályozza a halon-helyettesítő gázok használatát. FIKE FM-200® rajt van az U.S. EPA SNAP halon-helyettesítő gázok listáján. Megtalálható a HFC227ea néven, a heptafluorpropán kémiai ASHRAE meghatározásánál a listán, mint „elfogadott terület" az EPA kiemelt, új, alternatív program (SNAP) fejezet alatt. A FIKE saját HCF227ea tűzoltó rendszerének a márka neve az FM-200®.

18. A FIKE FM-200® tartályokat a védendő helyiségen kívül kell elhelyezni?

A FIKE FM-200® rendszer tartályait elhelyezhetjük a védendő helyiségen belül vagy kívül az ügyfél igényei szerint. Az NFPA 2001 CAS és az ISO 14520 szabvány is megengedi a tartályok helyiségen belüli és kívüli elhelyezését. De célszerű minél közelebb elhelyezni a tartályokat a kijelölt, védendő objektumhoz, így a későbbi karbantartási munkákat tesszük egyszerűbbé.

20. Milyen gyakran kell ellenőrizni és tesztelni a rendszert?

NFPA 2001., 4-1.1 besorolású rendszerek esetén a szabvány előírja a megfelelő jogosítványokkal rendelkező, képzett szakember általi, minimálisan évente egyszeri karbantartást. 4-1.3 besorolású rendszereknél az oltóanyag mennyiségének és a tartálynyomásnak a féléves ellenőrzése szükséges.

21. Van súly (tömeg) korlátozás a FIKE FM-200® oltórendszer álpadló alatti használatánál?

Alapvetően nincs súlykorlátozás, de amennyiben az álpadló alatti tér magasabb, mint 3 méter, hasonlóan kell méretezni, tervezni, mint egy ugyanekkora teremnél. A fúvókagyártók meghatároznak egy maximum súlyhatárt az optimális működéshez, de a minimum súly értékeket is célszerű figyelembe venni. Speciális alkalmazásoknál célszerű a részalkatrészeket gyártókhoz fordulni további információért.

22. A FIKE FM-200® gáz eltávozásakor szükséges a védőfelszerelés használata? Szükséges-e a használat után a védőfelszerelést fertőtleníteni?

Miután a tartályokból eltávozott a FIKE FM-200® és eloltotta a tüzet a lehető leggyorsabban és biztonságosan eltávozik a szellőző rendszeren keresztül, nem jelent veszély a közelben levő emberekre. A FIKE FM-200® normál, tervezett koncentrációban nem okoz károsodást, emberek számára belélegezhető.

A FIKE FM-200® rendszert kis tűzesetekre és a tüzek korai stádiumban történő elfojtására tervezték. Tipikusan számítógép termek oltására. Az elektronikus berendezések égésekor mérgező gázok szabadulhatnak fel, ezért javasolt a védőfelszerelés használata, amikor belép bárki is a védett helyiségbe.

Alapvetően FIKE FM-200® gázzal történő oltás után nem szükséges védőfelszerelés használata. A tesztelésekkor a technikusaink is védőfelszerelés nélkül vizsgálták a FIKE FM-200® hatékonyságát.

23. Van tisztító, szellőztető berendezés a FIKE FM-200® rendszerhez?

Nincs az NFPA 2001 szerinti előírt követelmény, amit a FIKE FM-200® használatakor be kell tartani. Az NFPA csak azt írja elő, hogy oltás után a levegő biztonságosan távozzon a helyiségből. Számos tesztelés és telepített rendszer működése alatt elegendőnek bizonyult a normál szellőztető eljárások, klíma berendezés használata, valamint az, hogy megfelelő időt hagyunk a füst és az egyéb gázok távozására.

24. Szükséges-e másodlagos sprinkler rendszer?

A két rendszer együttes használata egy szélesebb körű, strukturáltabb védekezési biztosít különböző típusú és nagyságú tüzek esetén. Mivel az oltási képességük és hatékony

25. Milyen kritériumok vannak a védendő helyiségek szigetelésére vonatkozóan a FIKE FM-200® rendszer használata esetén?

Mivel a FIKE FM-200® egy gáz, ezért szabadon áramlik amerre a levegő is. Ezért van az, hogy a FIKE FM-200® nagyon hatékonyan tudja eloltani az eldugott helyen levő tűzfészkeket. Alapvetően az amúgy nyitott ajtók, ablakok, szellőzőrácsok legyenek zárva oltáskor. A védendő helyiségek légtömörségét (mennyire szivárgásmentesen szigetelt) speciális tesztekkel meg lehet vizsgálni. Az összes nyílászáró bezárása után pozitív és negatív légnyomást produkálva történik az ellenőrzés. Ezeket az adatokat felhasználva lehet pontosan méretezni a felhasználandó gáz koncentrációját. Így alaposabb lesz az oltás és minimalizálni lehet az esetleges újragyulladást.

26. Van tréning-program a FIKE FM-200® biztonságos használatához a tűzoltó egységek számára?

Nincs jelenleg tréning-programunk a FIKE FM-200® alkalmazásához, de további információkkal tudunk szolgálni. Vannak anyagaink a FIKE FM-200® használatára és hatásfokára vonatkozóan.

27. Milyen előírás létezik a védendő helyiség légtömörségének vonatkozásában?

Az érvényes szabványok előírják (MSZ EN 15004-1:2008 7.8.2.), hogy a védendő helyiségben egy esetleges oltást követően 10 percig biztosított legyen az oltóanyag megfelelő koncentrációja a hatékony oltás érdekében, vagyis ne szivárogjon ki egy bizonyos mértéket meghaladó módon az oltóanyag.
Ennek érdekében természetes, hogy oltás után az ajtót nem szabad kinyitni, hiszen ott tud kiszökni a legnagyobb mértékű oltógáz.
A szivárgás létrejöhet mindenféle nyíláson, résen keresztül, mint pl. nyílászárók tökéletlen záródása, villamos és gépészeti átvezetések tömítetlensége, klímarendszer lezáratlan légcsatornái.
Ezek megfelelő zárásáról az oltórendszer üzembehelyezését megelőzőleg gondoskodni szükséges. Ezek nem oltástechnikai, hanem építészeti és épületgépészeti (légcsatorna) feladatok.
A szivárgás mértékét ún. légtömörség méréssel (doorfan-test) ellenőrizni szükséges (MSZ EN 15004-1:2008 8.2.4., E melléklet). Ezt a tevékenységet az oltórendszer telepítője szokta elvégezni egy berendezéssel, mely mérés során jellemzően az ajtónyílásba ideiglenesen behelyezett ventillátorral túlnyomást hoznak létre a helyiségben és mérik a nyomásviszonyok alakulását.

28. Szükséges-e túlnyomás levezető alkalmazása?

A gázzal oltó berendezések aktiválása által kialakult túlnyomást a "TvMI 6.2:2016.02.15. A melléklet" szerint szükséges méretezni és alkalmazni. Gázzal oltó rendszerek tervezése során figyelemmel kell lenni a gáz befújása során kialakuló dinamikus erőhatások okozta következményekre. Az inert gázos oltórendszerekkel ellentétben az fm200 esetében igen kicsi ez a nyomáskülönbség.
Általános szabályként a tervező 500Pa nyomás különbség elviselését feltételezi a helyiség határoló felületeiről. Az 500Pa nyomás kb 50kg erőhatást jelent 1m2 felületen.
Példaként említhető, hogy egy 20m3 térfogatú, kis szerver helységnek kb. 10cm * 10cm felületű nyomáslevezető zsalura van szüksége.
A túlnyomás levezetése történhet szabadba illetve épületbelsőbe is. Belső térbe történő levezetés esetén a túlnyomást felvevő helyiség térfogata legyen legalább tízszerese az oltott térnek.
A túlnyomás levezetés célszerűen történhet gravitációs levezető zsaluval, mely lamellái automatikusan nyílnak túlnyomás esetén és záródnak a kiegyenlítést követően. Túlnyomás levezetése történhet a klímatechnikai rendszeren keresztül is, vezérlet módon. Ebben az esetben viszont biztosítani kell, hogy az oltást megelőzően vezérlést kapjon a klíma rendszer az elvezető nyomvonal megnyitására, majd az oltás követően a zárása.
Érdekességképpen említhető, hogy az fm200 rendszer aktiválásakor először egy negatív nyomás lép fel, mely kicsivel (kb.30%) nagyobb, mint a pár másodperccel később fellépő pozitív nyomás. Ezért amennyiben gravitációs zsalu kerül beépítésre, akkor speciális, mindkét irányban működő zsalut kell alkalmazni.

A gravitációs zsalu beépítése megfelelő építészeti szakértelmet igényel.

 

Kérdezz Tőlünk:
  1. E-mail cím:*
    Hiányzó adat!
  2. Kérdés:*
    Hiányzó adat!
  3. Rossz biztonsági kulcs!