Gyors, hatékony oltógázzal működő rendszer

 

Az oltógázzal működő tűzvédelmi rendszerek esetén a legfontosabb, hogy hatékony, egészségre ártalmatlanok és környezetbarátok legyenek.

A Fike FM200 oltórendszer a gázzal működő tűzvédelmi megoldások közé tartozik, amely késleltetési idő nélkül egészségre ártalmatlan FM200 oltógázzal árasztja el a tűzveszélybe került helyiséget, így el lehet kerülni akár az ott folyó tevékenység leállítását is.

 

A Fike FM200 oltórendszere minden olyan helyiségben megoldást jelent, ahol gyógyászati berendezések, számítógépek, elektromos berendezések, nélkülözhetetlen dokumentumok találhatók, hiszen az FM200 gáz (HFC-227ea) használata során azok nem szenvednek semmilyen károsodást. Nem véletlen, hogy számos helyen a Fike FM200 lett a betiltásra került Halon1301 rendszerek utóda.

A Fike FM200 előnyei között szerepel a kis helyigény, amely az inert gázokat vagy szén-dioxidot alkalmazórendszerekhez képes csak heted akkora. Az FM200 egyik leghasznosabb tulajdonsága más, oltáshoz használható gázokkal szemben, hogy nemcsak a berendezésekben nem okoz kárt, de az oltáshoz használt koncentrációban az egészségre is ártalmatlan. A Fike rendszerrel A, C és B osztályú tüzek megfékezése is lehetségessé válik, persze a tervezés és telepítés során pontosan meg kell határozni ehhez az optimális oltási koncentrációt.

 • kevesebb palack szükséges
 • a halonnal ellentétben nincsen ózonréteg károsító hatása
 • az oltás során nem lesznek koszosak, vizesek a berendezések
 • 10 másodperc alatt teljes gázkiáramlás, gyors megoldás
 • atmoszférikus időtartama rövid
 • nem növeli jelentős mértékben az üvegházhatást
 • elfogadott, jóváhagyott tűzvédelmi eszköz, minden vonatkozó jogszabálynak megfelel
 • biztonságos, nincsen egészségkárosító hatása
 • telepítése rendkívül egyszerű és gyorsan elvégezhető
 • változatosan variálható komponensek teszik rugalmas megoldássá
 • magas minőség, garancia és terméktámogatás
 • ISO 9001 tanúsított gyártó terméke

A Fike FM200 alkalmazása nem javasolt levegő jelenléte nélkül oxidálódni képes anyagok és reaktív fémek védelmére, valamint fémhibridek és önállóan hőfejlesztésre képes anyagok oltására.

A Fike FM200-nál az oltáshoz szükséges oltógáz mennyiségét a tervezés során, a helyiség térfogatának figyelembevétele mellett kell meghatározni. A szakértő tervezőnek a telepítés során a megvédeni kívánt eszközök, berendezések anyagát, a helyiség hőmérsékletét, valamint az alkalmazási pont tengerszint feletti magasságát is számításba kell vennie az optimális oltógáz mennyiségének megállapításához.

A palacknak célszerű a védendő tér közelében elhelyezésre kerülnie, minél kevesebb csővezeték alkalmazásával, ezzel is gyorsítva az oltási folyamatot. Természetesen lehetőség nyílik a gázkiáramlás manuális elindítására, de egyértelműen hatékonyabb elektronikus jelzőrendszerrel kombinálni a tűzvédelmi berendezést. A teremben elhelyezett fúvókákat acélcsövek kapcsolják össze az oltógázt tartalmazó palackkal. Az érzékelők kiválasztása és beállítása során figyelembe kell venni a helyiségben rendszeresen tapasztalható por vagy akár füst jelenlétét, hogy ilyen koncentráció mellett ne léphessen fel riasztási helyzet. A jól megválasztott és összeállított rendszer rendkívül rövid reakcióidőt eredményez, ráadásul a téves riasztás és gázkibocsátás lehetőségét is csökkenti.

A Fike FM200 műszaki adatai

Kérdezz Tőlünk:
 1. E-mail cím:*
  Hiányzó adat!
 2. Kérdés:*
  Hiányzó adat!
 3. Rossz biztonsági kulcs!